UTFORSK

BUGØYNES PYKEIJA

Det er litt magi i Bugøynes. Den sjarmerende bygda er et veldig lite sted, som ligger på neset mellom Bugøyfjord og Varangerfjorden. Den har bare 180 innbyggere, og de fleste av landsbyboerne er finske etterkommere. En smal, svingete vei fører deg til denne lille landsbyen ved verdens ende. Allerede på vei til Bugøynes vil pusten tas fra deg. Vindfulle arktiske landskap dominerer naturen og det er praktisk talt ingen vegetasjon, men likevel er alt overveldende vakkert. Bugøynes kan være et av de siste stedene på jorden du forventer at mennesker skal trives, men likevel gjør de det takket være kongekrabben og Barentshavet.

Alle tingene som betyr noe i livet er her: Frisk luft, gode mennesker og muligheten til å oppleve naturen. Naturens nærvær og sterk fellesskapsfølelse er trekk som gjør Bugøynes til et så spesielt sted.

Lær mer om historien vår og om tingene du kan gjøre i landsbyen vår.

Bistroen

TJENESTER

 • Landsbyen vår har en dagligvarebutikk, et postkontor, en bistro, en barnehage, en skole, et aldershjem og et legekontor (bare enkelte dager i måneden).
 • Dagligvarebutikken, Nærbutikken, er åpen man-lør.
 • Det er en restaurant i landsbyen, Restaurant Bistroen, som er åpen hver dag i sommersesongen. Om vinteren fra man-lør.
 • De nærmeste bensinstasjonene er i Varangerbotn (60 km) og Näätämö, Finland (70 km)
 • De nærmeste byene er Kirkenes (102 km), og Vadsø (110 km). Kirkenes har nærmeste sykehus.
 • Vadsø kan også nås med vår båttransport på 20 minutter, siden den ligger på andre siden av Varangerfjorden. Med bil vil det ta deg over 1,5 t.
 • Båtutleie, kongekrabbesafari og badstuebestilling kan bestilles fra Restaurant Bistroen, eller på telefon/e-post.
BELIGGENHET
Bugoynes village pic

SEVERDIGHETER

 • Bugøynesstranden er kjent for sin skjønnhet, og er et populært bildemotiv! Samle skjell, nyt naturen eller ta en svømmetur hvis du tør!
 • Pleym-kaia er en restaurert brygge som dateres tilbake til 1800-tallet med en museumsutstilling som viser gammel kystkultur. Åpent på forespørsel.
 • Lassigården er et kulturhus fra 1850-tallet som nå brukes som museum. Åpent i juli, ellers på forespørsel.
 • Bugøynes kirke ble bygget i 1989. Den lutherske kirken holder én fast gudstjeneste hver måned.
 • Den østlige delen av Bugøynes kirkegård er det eneste kjente habitatet i Skandinavia for den svært sjeldne blomsten, Polarflokk (Polemonium boreale). Området er fredet, og det er forbudt å samle og ødelegge plantene.
POLARFLOKK
LASSI GÅRDEN
Visit Bugoynes view over Bugoynes

UTSIKTSPUNKTER

Det finnes utmerkede utsiktspunkter like ved landsbyen, som er lett tilgjengelige. Fra klippene kan du se det kalde, blå vannet i Barentshavet som skyller over strendene, og den lille, pittoreske landsbyen nedenfor med sine få gater og hus. Finn skjell og kråkeboller som har blitt kastet på steinene av måker, og beundre den lille, bedårende floraen og faunaen som er iherdig knyttet til bakken. Naturen er vant til vind og storm og det arktiske været, berget er også rund-slipt som følge av istiden. Når du ser på det glitrende havet og det arktiske landskapet blir ting klarere og unødvendige bekymringer forsvinner med brisen.

BUGØYNES FRA LUFTEN

OM

VÅR HISTORIE

Bugøynes ble bosatt av nordmenn på 1700-tallet – men ble senere forlatt. Den ble gjenbefolket av folk fra Finland som rømte unna fattigdommen og hungersnøden som skjedde i Finland på 1860-tallet. Finnene spredte seg til mange bygder langs den norske kystlinjen, men i Bugøynes ble hele befolkningen finsk. Dette er grunnen til at landsbyen også kalles Pikku-Suomi (Lille Finland), og mange bruker den under det finske navnet Pykeija. Gammelfinsk snakkes fortsatt blant noen av de eldre landsbyboerne, og befolkningen er hovedsakelig dannet av finske etterkommere.

 

Bugøynes er på mange måter unik. Det er ikke bare en finsk landsby i Norge, men det var også et av de få stedene som ikke ble brent og ødelagt av tyskerne under andre verdenskrig. I tillegg var den naturskjønne, vindfulle veien til Bugøynes ferdig først i 1962. Før dette var sjøveien hoved forbindelsen mellom bygda og resten av verden.

 

Landsbyen utholdt mye motgang på slutten av 1980-tallet, da fiskeriene flyttet virksomheten til andre steder og landsbyboerne ble arbeidsløse. Det var stor bekymring for at landsbyen kunne bli forlatt, men landsbyboerne ønsket ikke å forlate. På 1990-tallet kom de på en veldig ekstrem idé om å legge Bugøynes ut for salg! Heldigvis skjedde det ikke, men publisitetsstuntet forårsaket en turismestrøm som hjalp landsbyboerne med å få litt inntekt. Denne historien forteller mye om landsbyboernes utholdenhet og besluttsomhet. Til slutt var det ankomsten av kongekrabben som faktisk gjenopplivet landsbyen, og kongekrabben er fortsatt en svært viktig del av levebrødet i dag.

 

King Crab safari Varangerfjord

KONGEKRABBER

Sovjetunionen flyttet kongekrabber (Kamchatka-krabber) fra Stillehavet til Barentshavet på 1960-tallet. Det startet med noen få individer, men litt etter litt har kongekrabben spredt seg langs norskekysten mot vest. Nå er kongekrabben en gjenstand for konflikt. Den er en fremmed art og spiser nesten alt som ligger i havbunnen, og ødelegger de marine økosystemene, men den er også en svært viktig næring for Finnmarksregionen. Mange av de små bygdene, som Bugøynes, har blomstret opp etter ankomsten av kongekrabbemottak. Norway King Crab i Bugøynes er et av disse mottakene, der de tar imot levende kongekrabber fra fiskerene. Kongekrabber kan vokse opp til 15 kg og kjøttet deres anses som veldig velsmakende og sunt. Du er velkommen til å bli med på vår Kongekrabbesafari, eller komme innom Restaurant Bistroen for å smake på en Kongekrabberett! Lær mer om historien til Bugøynes og kongekrabben fra lenkene nedenfor.

BLI MED PÅ KONGEKRABBETURKRABBA OG BUGØYNES
Arctic Bathing

ARKTISK BADING

Bugøynes har blitt et svært populært reisemål for arktisk bading. Mange ønsker å oppleve en dukkert i ishavet kombinert med badstue. Den varme og kalde behandlingen har mange fysiske og psykiske helsefordeler og vil gi deg en buzz. Vitenskapelige studier viser at kald nedsenkning reduserer stress og blodtrykk, og framkaller også hjernens produksjon av endorfiner. Det iskalde vannet gir deg et rush, og etterpå føler du deg ekstremt rolig og uthvilt. Hele opplevelsen er ganske vanedannende.

Vi tilbyr arktiske badeopplevelser hele året i vår Barents Sauna Camp. Badstuene varmes opp på tradisjonell måte, med ved, og badstuene kan bestilles privat. Dette er en utmerket måte å oppleve en ekte arktisk sensasjon på!

BARENTS SAUNA CAMP
Bugoynes hiking

GÅTURER OG FUGLEKIKKING

Det finnes et par merkede stier som har avgang ca. 2 km fra landsbyen.

 • Den mest populære stien går til Ranvika fuglereservat, det største fuglereservatet i Sør-Varanger, og det ligger ca. 90 minutters gange (5 km/en vei) fra Bugøynes. Se etter Ranvika-skiltet som svinger østover ca. 2 km fra landsbyen. Fjellet hekker tusenvis av krykkjer og er et populært reisemål blant fuglekikkere. Det er også et gammelt sommerferiested for landsbyboerne.
 • Folkestien følger kystlinjen og er 5 km/en vei. Den går også ca. 2 km fra landsbyen.
 • Hvis du ønsker trening er det et utendørs treningsstudio med 11 forskjellige treningsapparater bare 1,5 km fra landsbyen!
RANVIKA PÅ KART
SAMSUNG CSC

FISKE

I Norge kan du fiske fra havet uten fiskekort. Du kan fiske fra kysten av Bugøynesbukta, men det er enklest å leie en liten motorbåt for å gå ut på havet. Dette passer selv for nybegynnere. Vi anbefaler å leie båten kun i godt vær og å holde seg 1-2 km fra land. Det er ingen grunn til å gå lenger siden torsk, hyse, steinbit og kveite på god størrelse stiger opp fra vannet like ved Bugøynes!

LEI EN BÅT
Northern Lights Norway

VINTER I BUGØYNES

Bugøynes er en veldig vakker og fredfull opplevelse om vinteren. Det lave arktiske sollyset kombinert med uberørte hvite landskap og det dypblå havet er virkelig magisk. Selv om temperaturene kan ligge rundt -10-20 Celsius, fryser Varangerfjorden aldri på grunn av Golfstrømmen.

Den første snøen kommer vanligvis i slutten av oktober. Fra slutten av november til midten av januar opplever vi polarnatten når vi nyter myke pastellfarger i rosa, fiolett og blått, og så snart det blir mørkt kan vi begynne å lete etter nordlyset. Bugøynes ligger rett under nordlyssonen og vi har knapt lysforurensning. Dette gjør det til et utmerket reisemål for nordlys! Allerede i slutten av januar begynner solen å stå opp igjen og dagene blir raskt lengre. Med solen som fortsatt passerer ganske lavt over horisonten, virker både soloppgang og solnedgang som en fantastisk naturlig hendelse i sakte film. Vi møter også snøstormer om vinteren, som også kan være ganske spektakulære! I midten av mars ligger vi allerede i solen og nyter lange dager. Vi ønsker deg velkommen til å nyte det overveldende vakre arktiske landskapet og freden i Bugøynes bygd.

Visit Bugoynes Winter

HVORDAN KOMME SEG HIT

Bugøynes ligger i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Bygda ligger på neset mellom Bugøyfjord og Varangerfjorden. Du kommer enkelt til bygda med bil, og vi tilbyr transport fra Kirkenes, og båttransport fra Vadsø.

Med bil:

 • Fra Kirkenes er det 102 km. Kjør vestover på E6. Omtrent etter 85 km kjøring tar du til høyre mot Bugøynes. På skiltet står det også «Pikku-Suomi» (Lille Finland). Ved enden av denne veien finner du landsbyen vår.

Med fly:

 • Nærmeste flyplass er i Kirkenes (102km). Fra Kirkenes kan du leie bil eller bestille hentetransport fra oss.

Med båt:

 • Hurtigrutens siste havn ligger også i Kirkenes. Fra Kirkenes kan du leie bil eller bestille hentetransport fra oss.

Kjøring fra Finland:

 • Den finske grensen er bare 1 times kjøretur unna. Du kan krysse grensen ved Näätämö eller Nuorgam.

Båttransport:

 • Vadsø ligger på andre siden av fjorden. Med bil er avstanden 110 km, men med vår båttransport tar det bare 15-20 min.
BELIGGENHET I KART
2020 Visit Bugoynes AS. All Rights Reserved.